osaamistavoite 2

"Ammattikorkeakoulun tehtävänä on antaa työelämän ja sen kehittämisen vaatimuksiin sekä tutkimukseen, taiteellisiin ja sivistyksellisiin lähtökohtiin perustuvaa korkeakouluopetusta ammatillisiin asiantuntijatehtäviin ja tukea opiskelijan ammatillista kasvua.
Ammattikorkeakoulun tehtävänä on lisäksi harjoittaa ammattikorkeakouluopetusta palvelevaa sekä työelämää ja aluekehitystä edistävää ja alueen elinkeinorakennetta uudistavaa soveltavaa tutkimustoimintaa, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa sekä taiteellista toimintaa. Tehtäviään hoitaessaan ammattikorkeakoulun tulee edistää elinikäistä oppimista."
(Korkeakoululaki https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20140932#a932-2014 )

Internetistä löytyy kaikkien vapaasti luettavaksi Oulun ammattikorkeakoulun vuoden 2016 opintojen ohjaussuunnitelma: " Tässä opintojen ohjaussuunnitelmassa kuvataan opintojen ohjauksen linjaukset ja yhteiset palvelut. Oamkissa ohjaus perustuu holistiseen eli kokonaisvaltaiseen opintojen ohjauksen malliin. Holistiseen malliin pohjautuen esitellään opintojen ohjauksen tavoitteet, palvelut, menetelmät, ohjaustahot ja -resurssit, toteuttaminen opiskelijan polun eri vaiheissa sekä opintojen ohjauksen arviointi ja kehittäminen. Oamkin opintojen ohjaussuunnitelman pohjalta kampuksilla laaditaan omat vuosittaiset suunnitelmat huomioiden koulutusalojen opintojen ohjauksen tarpeet."(www.oamk.fi/utils/opendoc.php?aWRfZG9rdW1lbnR0aT0xMDAwMTc1Mzg=)

Opetuksen ohjauksen menetelmiksi luetellaan Oamkissa yksilöohjaus, ryhmäohjaus ja verkko-ohjaus, joita opettaja soveltaa työssään haluamallaan tavalla.Yksilöohjauksessa keskitytään oppijan ja opettajan väliseen vuorovaikutukseen, ryhmäohjauksen avulla oppijat voivat yhdessä käydä läpi heitä askarruttavia asioita ja tuoda niitä esille opettajalle. Verkko-ohjauksessa on lueteltu kanavat, joiden kautta oppija pystyy olemaan yhteydessä koulun henkilökuntaan internetin välityksellä, sekä oppijalle itselleen tärkeät oppimiskanavat ja -dokumentit (kuten Moodle ja eHOPS).

Tämä ohjaussuunnitelma on tottakai suunniteltu juuri Oamkissa heidän käyttöönsä, mutta perusrunkona se antaa osviittaa korkeakoulujen ohjauskäytänteisiin ja opetuksen rakenteeseen. Koitan muistella omaa amk aikaani ja verrata sitä lukemaani Oulun ohjaussuunnitelmaan; paperilla kaikki näyttää hienolta ja toimii just niinkuin pitää, mutta todellisuutta en ainakaan Oulusta tiedä. Kuopiossa ollessa asiat olivat varamastikkin samankaltaisia paperilla, käytännössä en tiedä toimiko toteutus niinkuin piti. Oamk:n suunnitelmassa joka vuosikurssilla olisi opo:n tapaaminen, jossa käydään läpi opintojen edistymistä ynnä muuta. Koitan oikein kovasti muistella, monta kertaa minä olen opon tavannut koulussa ollessani..... onhan amk ajoistani jo vierähtänyt jokunen vuosi, mutta joka vuotista opon tapaamista en todellakaan muista. En ole aivan varma tapasinko meidän koulun opoa ikinä..

Käsiyökoulutus on hyvin pitkälle teorian ja käytännön integroimista, pääpaino tottakai itse tuotevalmistuksessa ja valmistusmenetelmien oppimisessa. Teorian opiskelu pidettiin minimissä, vain antamassa tukea itse tekemiselle. Teoria painottui ensimmäisen vuosikurssin oppimissisältöihin, kun teorian oppi, se tuki oppimista koko koulutuksen ajan, jolloin jäi enemmän aikaa henkilökohtaiselle kehittymiselle ja kokeiluille. Ongelmaksi nousi kurssista ja vuodesta toiseen ajankäytön vähyys; oli harmillista, kun monia kursseja joutui kiiruhtamaan läpi (eli saada kriteereiden mukainen esimerkiksi tuote valmiiksi), että hylkäystä ei tulisi vaan sen takia kun aikaa ei annettu tarpeeksi huolellisen työn tekemiseen. Vaikka minun vuosikurssillani oli eri tasoisia oppijoita, meillä kaikilla tämä oli yhtäläinen ongelma. Mikään ei ollut tympeämpää kun palauttaa arviointiin esine, johon ei ole tyytyväinen ja tietäisi että olisi saanut parempaa jälkeä näkyviin jos olisi ollut aikaa. Tässäkin taustalla kummitteli oppilaitoksesta tuleva paine, että on valmistuttava ajoissa, kaikesta pitää suoriutua ja ei saa laahata jäljessä. Tämä oli monelle opiskelijalle henkisesti hyvin raskasta ja yksilöohjauksen saamista opettajalta vaikeaa kiireen takia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Turvallisuus

Tunnetuimmat oppimiskäsitykset

Oppimista ja osaamista edistävä oppimisympäristö