Opetuksen ja ohjauksen suunnittelua ohjaavat asiakirjat- korkeakoulu

Koska teen selvitystä ammattikorkeakoulu-tason asiakirjoista, tiedon löytäminen on hankalaa. Korkeakoulut ja yliopistot ovat ns. autonomisia, heidän toimintaa ohjaa yliopisto- ja korkeakoululaki. Koska joka koululla on omat opintosuunnitelmat ja arviointikriteerit, sitä tietoa on vaikea löytää julkisena. Paneuduin siis etsimään mitä tarvittavia tiedonlähteitä löytyy yleisesti siitä, mitkä on ne raamit, jonka sisällä korkeakoulut toimivat (ja toivottavasti jotain tarkempaakin tietoa siitä, mitä näiden raamien sisällä tapahtuu).

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa korkeakoulu- ja tiedepolitiikan suunnittelusta ja toimeenpanosta sekä valmistelee niitä koskevat säädökset, valtion talousarvioesitykset ja valtioneuvoston päätökset. Ministeriö ohjaa korkeakoulujärjestelmää ja tiedelaitosten toimintaa sekä tukee tutkimusorganisaatioiden toimintamahdollisuuksia. (https://minedu.fi/korkeakoulutus-ja-tiede viitattu 22.8.2018)

Korkeakoulut vastaavat itse koulutuksen sisällöstä ja laadusta, eli opetussuunnitelmasta. Opetus- ja kulttuuriministeriö asettaa koulutuksen määrälliset tavoitteet, sekä tukee koulutuksen kehittämistä. Koululla on päätäntävalta opiskelijavalinnoista ja niiden perusteista. Ammattikorkeakoulujen toimiluvissa määritellään niiden koulutusvastuu, näitä myöntää valtioneuvosto. Koulun toimielimenä on hallitus, jonka toimitusjohtajana toimii rehtori.
(https://minedu.fi/korkeakoulutus viitattu 22.8.2018)

Ammattikorkeakouluja koskevia säädöksiä 

Ammattikorkeakoululaissa määritellään koulutuksen tehtävä näin:

"Ammattikorkeakoulun tehtävänä on antaa työelämän ja sen kehittämisen vaatimuksiin sekä tutkimukseen, taiteellisiin ja sivistyksellisiin lähtökohtiin perustuvaa korkeakouluopetusta ammatillisiin asiantuntijatehtäviin ja tukea opiskelijan ammatillista kasvua.
Ammattikorkeakoulun tehtävänä on lisäksi harjoittaa ammattikorkeakouluopetusta palvelevaa sekä työelämää ja aluekehitystä edistävää ja alueen elinkeinorakennetta uudistavaa soveltavaa tutkimustoimintaa, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa sekä taiteellista toimintaa. Tehtäviään hoitaessaan ammattikorkeakoulun tulee edistää elinikäistä oppimista."

Koulun tulee olla yhteistyössä alueensa elinkeino-elämän kanssa, sekä tehdä yhteistyötä niin kotimaassa kuin ulkomailla olevien korkeakoulujen ja koulutuksen järjestäjien kanssa. 


Ammattikorkeakoulu vastaa järjestämänsä koulutuksen ja muun toiminnan laatutasosta ja jatkuvasta kehittämisestä. Ammattikorkeakoulun tulee arvioida koulutustaan ja muuta toimintaansa ja niiden vaikuttavuutta. Ammattikorkeakoulun on myös osallistuttava ulkopuoliseen toimintansa ja laatujärjestelmiensä arviointiin säännöllisesti ja julkistettava järjestämänsä arvioinnin tulokset. (https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20140932 viitattu 22.8.2018)

Opintojen rakenne

https://opintopolku.fi/wp/ammattikorkeakoulu/ammattikorkeakouluopintojen-rakenne/ https://opintopolku.fi/wp/wp-content/uploads/2013/12/AMK-opintojen_rakenne.jpg
Koska ammattikorkeakoulut suunnittelevat itse koulutusten sisällöt, eri kouluilla voi olla samalle koulutusnimikkeelle erilaiset opintokokonaisuudet. Perusrunko on kuitenkin sama, kuin mikä yllä olevassa kuvassa näkyy. Kokonaisopintopisteiden määrät vaihtelevat myös kouluittain, tässä esimerkissä on 210 opintopisteen laajuinen opintorakenne.

Opettaja

Löysin ammattinetti.fi- sivustolta listauksen ammattikorkeakoulutason opettajan työtehtävistä, josta löytyi tiivistetty tietopaketti siitä, mitä asioita korkeakoulussa työskentelevän opettajan pitää huomioida ja hallita. Kaiken perustana on tietenkin se, että työtehtäviin kuuluu oman aineen opetus, ohjaus, sekä opetusmenetelmien ja -pedagogiikan kehittäminen. Opetuksen totetuttamiseen liittyy tuntien suunnittelu ja valmistelu, arviointi ja palautteenanto ja niiden kehittäminen. työnkuvaan kuuluu myös tutkimus- ja kehittämistyö, eli opinnäytetöiden ja työharjoitteluiden ohjaus ja työelämän kehittämishankkeet. Koska opettajat osallistuvat opetussuunnitelman laadintaan ja kehittämiseen, heillä on myös vastuu oman opetuksensa kehittämisestä ja opetuksen ajantasaisuuden ylläpitämisestä.
Opetuksen kehittämisen lähtökohtana on työelämän tarpeet, joiden seuraaminen on myös osa opettajan työtä. (http://www.ammattinetti.fi/ammatit/detail/72_ammatti#Tyonvaatimukset viitattu 22.8.2018)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Turvallisuus

Tunnetuimmat oppimiskäsitykset

Oppimista ja osaamista edistävä oppimisympäristö